Het kabinet wil het socialezekerheidsverdrag met Marokko opzeggen omdat de onderhandelingen over aanpassing ervan met het Noord-Afrikaanse land zijn mislukt.

De wet die dit moet regelen, wordt binnenkort naar de Tweede Kamer gestuurd.

Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten, zei minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken na afloop van de vergadering.

Hij wil de hoogte van de uitkeringen die naar mensen in Marokko gaan, aanpassen aan het levenspeil in dat land. Dat betekent dat ze flink lager worden. Maar volgens de rechter is dat strijdig met het verdrag met Marokko. Dat land wil niet meewerken aan een verdragswijziging.

Uitkeringen Marokko

De Kamer nam eerder dit jaar een VVD-motie aan waarin stond dat het verdrag met Marokko moest worden opgezegd als de onderhandelingen niet snel vruchten zouden afwerpen.

Het kabinet wil per 1 januari 2016 af van het verdrag, zodat mensen zich kunnen voorbereiden op de nieuwe regels. De opzegging betekent dat er dan geen nieuwe uitkeringen meer gaan naar mensen in Marokko. Ze houden wel recht op AOW.

Eerder toonde Asscher zich huiverig voor het opzeggen van het verdrag, omdat samenwerking met Marokko op andere terreinen dan moeilijker wordt. Ook PvdA en andere linkse partijen voelden daar niets voor.

'Marokko weigerde te onderhandelen'

Asscher zei vrijdag te betreuren dat Nederland zich genoodzaakt ziet het verdrag op te zeggen omdat Marokko jaren over "het redelijke verlangen" van Nederland om de uitkeringen te verlagen, weigerde te onderhandelen. Opzegging levert hem tussen de 7 en 9 miljoen euro op, maar het gaat Asscher meer om het principe dan om het geld.

Hij beaamde dat het opzeggen de relaties tussen Nederland en Marokko op scherp zet. Hij en minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zullen de komende tijd investeren in de al 400 jaar bestaande vriendschap tussen de twee landen, ook omdat de landen een gezamenlijk belang hebben bij de strijd tegen extremisme en jihadisme.

De handel tussen beide landen, die overigens gering is, loopt geen schade op, denkt minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl